Rilana van Ewijk, afdelingsmanager Klantcontact bij Coöperatie VGZ: “Ik durf te zeggen als je dit complexe werk bij VGZ kunt doen, kun je dat overal”

Begin dit jaar sloot zorgverzekeraar VGZ aan als partner bij Customer Service Valley. In eerste instantie vanuit de behoefte om samen te werken op het gebied van opleiding en recruitment. Die focus veranderde toen bekend werd dat het klantcontactcentrum van VGZ in Heerlen met tweehonderdvijftig medewerkers zou verhuizen naar Eindhoven. Inmiddels is bekend dat het kantoor in Heerlen op 1 april 2019 definitief dicht gaat. “Door de samenwerking met Customer Service Valley kunnen we hopelijk veel mensen voor het vak behouden”, aldus Rilana van Ewijk, afdelingsmanager Klantcontact VGZ Heerlen. VGZ heeft nog twee klantcontactcentra, in Eindhoven en Arnhem.

“Vanuit de missie van CSV wilden we heel graag aansluiten. Ik zag vooral kansen op het gebied van opleiding en recruitment. Toen we de samenwerking wilden concretiseren kwam er iets nieuws op ons pad: het vertrek van het klantcontactcentrum naar Eindhoven. Daarmee ontstond er een andere behoefte: we willen zoveel mogelijk mensen voor het vak behouden. VGZ gaat per 1 april volgend jaar naar Eindhoven. En hoe leuk het vak ook is, mensen hebben veelal hier hun gezin, hun sociale wortels en dan is het de vraag of je naar Eindhoven wil verhuizen. Omdat Customer Service Valley grote mooie bedrijven als partner heeft, is het interessant te kijken naar mobiliteit. Veel van onze medewerkers willen in het vak blijven werken. Dat geeft aan hoe anders de perceptie van het vak is, als je er eenmaal in werkt. Het is leuk en uitdaging werk. Onze medewerkers kunnen klanten echt helpen, zowel met financiële vragen, als zorgvragen. Hiervoor moet je beschikken over empathisch vermogen, concrete oplossingen kunnen bieden, maar ook slecht nieuws kunnen brengen. Het is een mooi, maar ook complex vak. Ik durf te zeggen als je dit complexe werk bij VGZ kunt doen, kun je dat overal. Ik draag onze mensen met een gerust hart over”, aldus Rilana.

“Medewerkers customer service kunnen echt iets betekenen voor klanten”
Om de mogelijkheden binnen Customer Service Valley te onderzoeken neemt Rilana van Ewijk actief deel in de Kerngroep en sluiten twee van haar collega’s aan bij de Werkgroep Recruitment en Mobiliteit en bij de Werkgroep Opleiding van Customer Service Valley. Rilana van Ewijk kwam via via, in gesprek met Customer Service Valley. “De missie sprak me meteen aan. Vooral de samenwerking in de regio en profilering van het vak, zodat het aantrekkelijk is voor mensen om erin te werken, juich ik toe”, licht Rilana toe.
De afdelingsmanager werkt al 12,5 jaar bij het Customer Service Center van VGZ. “Ik heb een hbo-opleiding in de reisbranche. Bij een presentatie over een carrièrestart in customer care, dacht ik ‘dat nooit’. Door toeval kwam ik bij Cygnific terecht, het bedrijf dat customer care voor KLM doet. Dus toch in de sector. Ik kwam er al snel achter dat het een prachtig vak is. Als buitenstaander zie je dat niet. Het is goed dat Customer Service Valley dit zichtbaar maakt in de markt. Mijn beeld was hetzelfde, de hele dag aan je telefoon ‘geplakt’ om mensen te bellen, hoe leuk kan dat zijn? Maar medewerkers customer service kunnen echt iets betekenen voor klanten. Ik heb respect voor dit werk en de mensen die het doen. Ik ben graag ambassadeur voor het vak.”
“Customer Service Valley timmert goed aan de weg. Voorheen kende ik het samenwerkingsverband niet omdat het vooral op Maastricht georiënteerd was. Met de nieuwe partners is de reikwijdte veel groter en zichtbaarder in de regio. Dat is goed, omdat het bereik daardoor groter wordt, ook van kandidaten voor het vak; een groter potentieel. Samen bereiken we meer dan alleen. Ik ben trots dat we hier zo met het vak bezig zijn. Ik liep laatst met mijn dochtertje door Maastricht en ze zag een poster van Customer Service Valley: “Kijk mama, die mevrouw doet zoiets als jij”, zei ze met een lach. Bij haar heeft dat zo’n positieve uitstraling. Ze is tien, maar het geeft aan dat dit soort uitingen positief werken voor het vak.”
 
Ben je geïnteresseerd in een baan in customer service? Kijk dan hier naar de nieuwste vacatures!  
In de Stichting Customer Service Valley werken overheid, bedrijfsleven en onderwijs samen om, onder meer met opleidingstrajecten, kennisdeling, innovatie en verdere professionalisering van het vakgebied, Zuid-Limburg als customer service regio verder te versterken.