Mijn keuze voor het customer service vak is de beste beslissing ooit

Suzanne Bogman (1985) startte in november 2012 als agent bij de front office van Q-Park. Sinds een jaar is ze doorgegroeid naar medewerker servicedesk. Suzanne volgde een opleiding tot kapster en visagist. “Ik ben twee jaar kapster geweest. Daarna heb ik onder andere als assistent filiaalleider in een modezaak gewerkt, vervolgens in een koffiebranderij en een snoepwinkel. Het ging er mij niet om wat ik verkocht, maar om de persoonlijke dienstverlening; hoe kan ik klanten het beste helpen, wat vinden ze belangrijk? Als ik mensen behulpzaam kan zijn, voel ik mij als een vis in het water. Na het faillissement van mijn laatste werkgever zocht ik een baan en solliciteerde op de vacature van online medewerker front office bij Q-Park. Customer service past goed bij me, dacht ik. Ik ben klantgericht en spreek mijn talen; Nederlands, Engels en Frans. Ik ben Belgische en mijn moeder is Franstalig. Helaas ben ik niet tweetalig opgevoed, maar ik heb wel een goed taalgevoel en hoorde thuis toch ook veel Frans spreken. Bovendien is Frans een belangrijke taal op school in België. De eerste twee weken als front office medewerker waren overweldigend. Ik dacht ‘dit kan ik nooit, hoe ga ik dit doen’. Maar je wordt goed begeleid en je hebt even tijd nodig om de systemen en werkwijze onder de knie te krijgen. Het is een baan die door veel mensen wordt onderschat. Onterecht! Je moet adequaat reageren, geduld hebben en ervoor zorgen dat klanten luisteren naar wat je zegt. Vaak zijn ze in paniek omdat de slagboom niet open gaat. Ze willen eruit en luisteren maar half naar wat je zegt. Er wordt echt wel wat van je verwacht.” Suzanne kijkt met veel plezier terug op haar werk bij de front office. “Ik heb bewust nooit gesolliciteerd op interne vacatures. Totdat een jaar geleden de functie van medewerker servicedesk voorbij kwam. Ik heb even getwijfeld, maar uiteindelijk toch de stap gezet. Het was een gevoel. Een nieuwe stap. De servicedesk is een onderdeel van de afdeling ICT. Als je me dat vier jaar geleden had gezegd, had ik je niet geloofd. Maar het is nu mijn dagelijks werk. Ik heb het prima naar mijn zin. Dit had ik niet kunnen bedenken toen ik drie jaar geleden solliciteerde naar de baan van medewerker front office. Achteraf is het de beste beslissing ooit.”

Q-Park is één van de grootste Europese parkeerdienstverleners en beheert 5.800 parkeerterreinen en -garages in Nederland, Duitsland, België, Groot-Brittannië, Frankrijk, Ierland, Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland. In totaal gaat het om zo’n 840.000 parkeerplaatsen.

 
 
In de Stichting Customer Service Valley werken overheid, bedrijfsleven en onderwijs samen om, onder meer met opleidingstrajecten, kennisdeling, innovatie en verdere professionalisering van het vakgebied, Zuid-Limburg als customer service regio verder te versterken.